- 2.5.2022
Tento měsíc uspořádal Prapor podpory nasaditelných sil den otevřených dveří pro studenty Střední integrované školy Rakovník. Posádku navštívilo celkem 30 studentů a někteří z nich měli jedinečnou možnost vyzkoušet si vaření v nové polní kuchyni. Studenti přišli odhodlaní ukázat, co umí a těšili se na to, co se naučí.
Celkem osm studentů dostalo šanci uvařit několik desítek porcí obědového menu, které se skládalo z uzené polévky s rýží a rajské omáčky s těstovinami. „Restovalo se, opékalo, vařilo, všichni studenti se snažili. Jelikož to byl první kontakt s polní kuchyní, celou dobu byli pod naším dohledem a učili jsme je, jak ovládat nové přístroje. Všichni se dokázali rychle adaptovat, přestože jsou většinou zvyklí vařit ve školních jídelnách a podobných zařízeních,“ hodnotí rakovnický kuchař desátník Michal Fric.
Kolem poledne se u výdejny začaly shromažďovat první hladové krky, mladí kuchaři nejdříve oběd vydali svým kolegům studentům, pak přišli na řadu vojáci. Od všech se kuchaři dočkali slov chvály.
Nový zážitek a příležitost
„Mile mě překvapilo, jak to tady funguje. Kolektiv byl prima, s chlapama se mi vařilo dobře. Je to dobrá zkušenost, všechny nás zaujalo, jak je to tady s platem a s pracovní dobou. Zamlouvají se mi i místní výhody, jako je třeba příspěvek na bydlení a taky to, že i kuchař se bere jako voják,“ sdělil své dojmy jeden ze studentů.
„V polní kuchyni jsem nikdy nevařil a musím říct, že jsem byl příjemně překvapen. Vybavení je moderní a velmi mě zaujalo. Především konvektomat, který kombinuje vlastnosti horkovzdušné a parní trouby,“ poznamenává další ze studentů.
Zbytek studentů, kteří nevařili, si v posádce prohlédl stany, ubytovací kontejnery, budovy, kde vojáci pracují, a okouknout mohl také některé druhy techniky.
„Věříme, že tato vojenská polní gastronomie oslovila alespoň pár potenciálních uchazečů, kteří v dohledné době doplní naše řady,“ dodává velitel Praporu podpory nasaditelných sil podplukovník Tomáš Gubáš. V současné době je v Armádě ČR kolem 250 kuchařů. Prapor podpory nasaditelných sil vlastní dvě polní kuchyně a každá je schopná denně uvařit až 250 obědů.